« Inapoi | Noutati

Botosanenii aprind ”Luminite pentru viata”

In lunile martie si aprilie, Fundatia Sensiblu a fost partener al brandului Trussa, in cadrul initiativei Luminite pentru viata, care a adus in prim plan o statistica alarmanta pentru societate – Romania este pe primul loc in U.E. la mortalitate infantila. In 2017, 1.360 de bebelusi au murit inainte sa implineasca un an, iar in 2016, 1.398 de bebelusi nu au supravietuit primei aniversari.

Cauzele directe ale acestei statistici sunt afectiunile perinatale, care se declanseaza in timpul sarcinii sau imediat dupa nastere si care ar putea fi prevenite prin controale medicale regulate. In Romania, orice femeie insarcinata are dreptul, prin lege, la servicii medicale gratuite. In 2015, 38.861 de femei nu au ajuns niciodata la medic pana la nastere, iar 2 din 5 femei insarcinate nu fac nicio analiza dintre cele necesare pentru a afla starea de sanatate a fatului. Multe dintre ele nu stiu de ce ar trebui sǎ meargǎ la doctor, iar altele nu stiu nici mǎcar cǎ ar trebui, ele afland cǎ sunt insarcinate prea tarziu.

Pentru fiecare test de sarcina cumparat, prin campania Luminite pentru viata, Trussa a donat unui test de sarcina unei femei din medii defavorizate, ca un prim pas spre informare si medicalizare. O sarcina descoperita in timp util inseamna o sansa in plus a bebelusului la viata. Cele doua liniute ale testului de sarcina aduc prima consultatie la medic, alaturi de recomandarea pentru primele analize si investigatii.

La finalul acestei campanii, au fost colectate peste 30.000 de teste de sarcina.

Primele 10.000 merg catre femeile din 74 de comune din Botosani, reprezentand 95% din judet. Actiunile vor fi implementate de reteaua de asistenta medicala comunitara, reprezentata de Asociatia  Asistentilor Medicali Comunitari Botosani, formata din 120 asistenti medicali comunitari si mediatori sanitari, care vor beneficia de suportul cabinetelor de medicina de familie din localitati.

”Romania este una dintre tarile in care serviciile medicale sunt accesate de 20% femeile insarcinate in momentul in care nasc, ceea ce inseamna o lipsa de monitorizare a sarcinilor si, implicit, riscuri mai mari atat pentru mama, cat si pentru fat. Parteneriatul cu Asociatia Asistentilor Medicali Comunitari Botosani ne deschide un canal de comunicare si relationare cu femeile din comunitatile rurale, care nu au acces la informatii si care nu isi permit achizitionarea unui test de sarcina.”, a declarat Cristina Horia, Directoarea executiva a Fundatiei Sensiblu.

cover Trussa