« Inapoi | Noutati

Comunicat de presa – Violenta cibernetica, tema proiectului TECH-WISE, RISK-FREE, implementat de Fundatia Sensiblu

 

Cu sprijinul financiar al Vital Voices Global Partnership SUA,

FUNDATIA SENSIBLU VA IMPLEMENTA PROIECTUL TECH-WISE, RISK-FREE

  • Proiectul abordeaza violenta cibernetica si securitatea digitala in cazurile de violenta domestica
  • 130 de specialisti vor beneficia de training pe tema integrarii securitatii digitale in interventia in cazurile de violenta domestica

Fundatia Sensiblu a obtinut o finantare de 70.000 USD in cadrul programului Voices against Violence: the GBV Global Initiative al Vital Voices Global Partnership SUA, pentru implementarea proiectului TECH-WISE, RISK-FREE. Proiectul faciliteaza accesul profesionistilor din serviciile specializate pentru supravietuitorii violentei domestice la informatii si instrumente necesare in abordarea violentei cibernetice si a provocarilor utilizarii tehnologiei, pentru a realiza o interventie adecvata in astfel de cazuri.

TECH-WISE, RISK-FREE vine intr-un moment in care in legislatia romaneasca recunoaste violenta cibernetica ca o forma de violenta domestica, cuprinzand orice fapte de hartuire, urmarire, violenta si amenintari care se produc in mediul online, precum si publicarea unor imagini intime.

Accesarea fara permisiune a conturilor de e-mail si social media, citirea mesajelor, postarea si trimiterea de mesaje in numele victimei, instalarea unor aplicatii de urmarire pe telefonul mobil, montarea unor dispozitive de urmarire pe masina si a unor dispozitive de ascultare in locuinta, sunt doar cateva dintre tehnicile identificate de supravietuitori ca fiind folosite de partenerii agresivi pentru mentinerea controlului in relatie, chiar si dupa incheierea acesteia. Diversitatea si complexitatea abuzului prin intermediul tehnologiei, lipsa informatiilor despre metodele de securizare, precum si dificultatea strangerii dovezilor pentru a cere sprijin, ii descurajeaza pe supravietuitori sa solicite ajutor si sa se protejeze.

Siguranta, inclusiv online, este primordiala in lucrul cu supravietuitorii violentei domestice, iar sarcina profesionistilor care le ofera servicii este de a realiza o evaluare a riscurilor digitale si de a integra in interventie utilizarea in mod responsabil si sigur a internetului, social media si tehnologiei.

”Ne dorim sa cream o comunitate de specialisti pregatiti sa raspunda nevoilor supravietuitorilor care se confrunta cu abuzuri prin intermediul tehnologiei, avand in centrul interventiei siguranta beneficiarilor, dar si a lor, ca profesionisti si indivizi. Finantarea obtinuta ne permite sa ducem mai departe misiunea noastra: aceea de a contribui la cresterea calitatii serviciilor sociale adresate supravietuitorilor violentei domestice.”, a declarat Cristina Horia, Presedinta a Fundatiei Sensiblu si coordonatoare a proiectului TECH-WISE, RISK-FREE.

In cadrul proiectului, va fi realizata o cercetare cantitativa si calitativa privind nivelul de constientizare a riscurilor digitale si cunoasterea masurilor de protectie, atat in randul profesionistilor, cat si al persoanelor afectate. in anul 2021, specialistii din Bucuresti, Iasi, Timisoara, Cluj, Satu Mare, Bacau, Constanta, Craiova, vor avea posibilitatea de a participa la opt sesiuni de training pe tema securitatii digitale in lucrul cu supravietuitorii violentei domestice, in sala sau online, in functie de evolutia pandemiei. Organizatiile care isi doresc o securitate mai mare in pastrarea datelor beneficiarilor si o schimbare a procedurilor de lucru si modalitatilor de interventie in cazurile de violenta cibernetica pot beneficia de asistenta personalizata si coaching din partea echipei de proiect a Fundatiei Sensiblu. Exemplele cele mai relevante vor fi incluse intr-un ghid de bune practici pentru profesionistii din domeniu.

Proiectul este implementat in perioada noiembrie 2020 – octombrie 2021, de o echipa formata din asistenti sociali si psihoterapeuti cu o experienta de peste 15 ani in interventia in violenta domestica, cu sprijinul unui consultant in securitate digitala din SUA.

Press release 11.11.2020 English version

01_FB_COVER_11_06_2020