« Inapoi | Noutati

Despre curaj, alternative si supravietuire

De 16 ani, oferim o alternativa femeilor abuzate care doresc sa plece din mediul in care traiesc. Pana la acest moment, aproape 6 000 de femei au apelat la serviciile de consiliere si sute au trecut prin adapostul nostru. Au fost mii de experiente pe care le-au impartasit cu noi, dar niciuna nu seamana cu cealalta.

Fiecare femeie a venit cu istoria ei de viata unica, dar toate au avut in comun nevoia de a fi ascultate si crezute, nevoia de a nu fi judecate, de a fi tratate ca fiinte umane, de a nu fi blamate pentru violentele pe care le-au indurat si pentru decizia de a mai incerca inca o data.
Femeile acestea au avut curajul de a face un pas important in viata lor, desi stiau ca ar fi putut sa le fie fatal. Femei care au cerut ajutor cu toata disperarea si increderea ca pot gasi o solutie la situatia in care se afla. Femei care au supravietuit fiecarei zile, fiecarui atac asupra lor, care au avut energia de a-si aduna toate bucatelele sufletului lor si de a pleca de acolo…

Ne e greu nou, celor din jur, sa le vedem ca niste invingatoare, dar asta sunt: femei care au in ele resursele si abilitatile de a ramane in viata inca o zi, si inca o zi! Sunt niste invingatoare, care au decis sa ia viata de la capat!

Si stiti ce mai au in comun toate aceste femei? Nevoia de a se simti in siguranta si de a avea solutii pe termen lung! Si asta le putem oferi numai daca serviciile vor fi accesibile in comunitatile lor! De multe ori, femeile nu pleaca de acasa pentru ca nu au unde merge, nu au un loc unde sa poata pune capul, ele si copiii lor, le este teama ca vor fi urmarite, ca vor fi gasite si aduse inapoi de unde au plecat, prizoniere intr-o relatie dureroasa la propriu.

Adaposturile au un rol vital in salvarea si protejarea vietilor femeilor si copiilor. Cand lucrezi cu femeile aflate intr-o relatie abuziva, primul pas este gasirea unui spatiu sigur.
In Romania, sunt in continuare judete in care nu exista nici un adapost pentru ele, iar acolo unde exista, acestea se afla in orasele mari, fara a acoperi si nevoia femeilor din mediul rural. Conform recomandarilor europene, ar trebui sa existe 1 pat la 10 000 de locuitori, asta inseamna ca in Romania ar trebui sa avem 1 900 – 2 000 de paturi. In realitate, acoperim doar o treime din aceasta nevoie. Iar situatia nu pare a se schimba prea curand, din moment ce prioritatile bugetare vor fi intotdeauna altele, si nu protejarea femeilor si copiilor acestei tari!

Amenintarea dureaza ani, iar suportul pe care il primesc este pe termen scurt. Firesc, femeia se gandeste realist ce va face peste 1 luna, peste 3 sau peste 6, cand va trebui sa plece din adapost. De aceea, multe raman in relatii, riscandu-si viata.
Sunt adaposturi care nu primesc femeile decat daca au dovezi ale situatiei de violenta in care se afla, daca au certificate medico-legale sau plangeri depuse. Nu de putine ori, femeile nu au astfel de dovezi, pentru ca stiu ca astfel de actiuni sunt aduse la cunostinta agresorului si risca sa fie ucise sau abuzate mai grav.

Stiati ca atunci cand o femeie incearca sa plece este in riscul cel mai mare de a fi ucisa?

Romania esueaza in mod dramatic in a oferi siguranta femeilor si copiilor victime ale violentei domestice! Lipsa de alocare bugetara pentru astfel de servicii reflecta atitudinea generala de toleranta fata de violenta: nu e o problema reala, ca doar „Cazurile de copii batuti si femei ucise de soti sunt accidente”, nu-i asa? Si 1 din 4 femei nu a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său sau de fostul partener.

Lucrurile nu se vor schimba decat in momentul in care toleranta-zero fata de violenta domestica va fi un fir rosu al tuturor politicilor sociale si legislatiei.
Pana atunci, sa le transmitem celor 25 % din femeile din Romania agresate NU ESTI SINGURA!!!

www.violentaimpotrivafemeilor.ro

Photo by Laurentiu Gales

foto site redim