« Inapoi | Noutati

Marsul “Impreuna pentru siguranta femeilor!” a ajuns la a V-a editie

Patru mari orase din Romania se ridica impotriva violentei asupra femeilor

Organizatiile neguvernamentale din domeniul prevenirii si combaterii violentei impotriva femeilor ies in strada sambata, 19 octombrie 2019, la MARSUL “IMPREUNA PENTRU SIGURANTA FEMEILOR”.

  • Evenimentul de anul acesta se va desfasura sub sloganul ”Credeti-ne!”
  • Organizatorii atrag atentia asupra descurajarii femeilor de a raporta violenta din cauza lipsei de accesibilitate a serviciilor si a lipsei de incredere cu care sunt tratate
  • Marsul va incepe concomitent in patru orase din tara: Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara si Iasi

Reteaua pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor organizeaza in Bucuresti, incepand cu ora 15.00, cea de-a cincea editie a Marsului “Impreuna pentru siguranta femeilor” pentru a-si arata solidaritatea cu femeile supravietuitoare ale violentei si pentru a mentine presiunea publica necesara pentru respectarea drepturilor femeilor si fetelor. Marsuri similare se vor desfasura si in alte trei mari orase din Romania – Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara.

In Bucuresti, marsul se va desfasura pe traseul Piata Universitatii (Parcul Coltea) – Piata Romana – Piata Victoriei si va reuni atat reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale din domeniul prevenirii si combaterii violentei impotriva femeilor, precum si persoane care doresc sa transmita un mesaj de solidaritate cu victimele violentei de gen.

Evenimentul de anul acesta se va desfasura sub sloganul ”Credeti-ne!”, aducand in prim plan nevoia femeilor de a avea incredere pentru a iesi din relatiile abuzive sau pentru a reclama actele de hartuire sau viol. Au nevoie de incredere in fortele proprii, incredere ca familia nu le va judeca si nu le va acuza pe ele pentru agresiunea partenerilor, incredere ca nu vor suferi repercusiuni, incredere ca politistii si judecatorii le vor crede.

  • In Romania, 1 din 4 femei a fost agresata fizic sau sexual de partenerul sau sau de fostul partener, cel putin o data in viata (European Union Agency for Fundamental Rights, 2014);
  • In primele 6 luni ale anului 2019 au avut loc 11.896 de infractiuni din sfera violentei domestice;
  • In prima jumatate a anului 2019, 3.616 ordine de protectie provizorii au fost emise de catre politisti si 3.520 ordine de protectie emise de catre instantele de judecata;
  • Din 38.445 de fapte de violenta in familie sesizate la politie in 2018, au ajuns in instanta doar 3,5% adica 1.360 inculpati, in scadere fata de anul 2017.

Mai mult decat atat, prin aceasta actiune, Reteaua VIF isi propune sa semnaleze autoritatilor necesitatea finantarii programelor de preventie, constientizare si educatie, a includerii in bugetele locale a fondurilor pentru servicii sociale, publice si neguvernamentale, necesare supravietuitoarelor violentei si pentru adaposturile de urgenta, importanta formarii continue a personalului din politie, medicina legala, servicii sociale pentru a putea interveni cat mai eficient in cazurile de violenta impotriva femeilor.

”Suntem ingrijorate de lipsa accesibilitatii serviciilor sociale publice oferite la nivel local in cazurile de violenta impotriva femeilor. Serviciile publice nu sunt specifice pentru victimele violentei domestice, cele existente nu sunt suficient promovate pentru a fi cunoscute, procedurile de acces sunt greoaie si descurajante iar majoritatea adaposturilor nu pot primi femeile in regim de urgenta. Aceasta stare de fapt, alaturi de lipsa acuta de suport si finantari care pericliteaza activitatea serviciilor specializate, reduc accesul femeilor la ajutorul de care au nevoie pentru a scapa de violenta. Este necesar un efort comun, de cooperare si consultare, astfel incat nevoile femeilor sa fie prioritare in construirea bugetelor locale si centrale, asa cum prevede legea.”, a declarat Cristina Horia, directoare a Fundatiei Sensiblu.

Organizatiile membre ale Retelei VIF considera ca identificarea si tratarea cu prioritate a cazurilor de acte sexuale cu minore trebuie sa fie o urgenta pentru autoritati, la fel si infiintarea centrelor specializate pentru cazurile de violenta sexuala, cu personal specializat care sa actioneze in interesul victimelor, prin consiliere psihologica si consiliere legala.

”Condamnam comportamentul unor politisti in relatia cu femeile care reclama agresiunile. Refuzul unor politisti de a inregistra plangerile femeilor, in mod special ale femeilor rome sau ale altor femei din grupuri vulnerabile si atitudinea lor descurajanta atarna greu in decizia femeilor de a merge mai departe pe drumul institutional necesar eliberarii din situatia de violenta sau de a se intoarce la agresor.”, a spus Andreea Rusu de la Centrul Filia.

Organizatoarele marsului ”Impreuna pentru siguranta femeilor!” transmit un mesaj de solidarizare si barbatilor si invitatia de a fi o forta activa in oprirea violentei impotriva femeilor si fetelor. Responsabilitatea de a lua atitudine impotriva violentei apartine tuturor, nu doar femeilor!

event+cover-marsul+pentru+siguranta+femeilor mic