« Inapoi | Noutati

Marsul “Impreuna pentru siguranta femeilor!”, editia 2018

Sambata, 20 octombrie, de la ora 15.00, are loc in Bucuresti o noua editie a Marsului „Impreuna pentru siguranta femeilor!”, organizat de Reteaua pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor (www.violentaimpotrivafemeilor.ro) – Reteaua VIF, din care face parte si Fundatia Sensiblu.
In continuare, violenta impotriva femeilor se pastreaza la un nivel ridicat. Una din patru femei din Romania a fost agresata fizic sau sexual de partenerul sau, conform studiului din 2014 al European Union Agency for Fundamental Rights. Conform datelor Ministerului Public, IGPR si INML, 26% din omoruri au avut loc in familie in 2017, iar din 36.245 de fapte de violenta in familie sesizate in 2017, au ajuns in instanta doar 4% (1.491 inculpati). Femeile sunt principalele solicitante ale ordinelor de protectie, in aproximativ 90% din cazuri, dar numai 43% dintre cereri au fost acceptate de la introducerea ordinului in legislatia romaneasca.

Actiunea initiata de organizatiile non-guvernamentale membre ale Retelei VIF isi propune sa atraga atentia asupra discriminarilor multiple cu care se confrunta femeile si asupra presiunilor sociale la care sunt supuse pentru a ascunde agresiunile si a nu denunta agresorii, sa condamne  comportamentul agresiv al acelor barbati care considera ca au dreptul sa ameninte si sa-si loveasca partenera sau fosta partenera de viata, sa violeze atunci cand nu primesc consimtamantul pentru actul sexual, sa adreseze obscenitati pe strada si in mijloacele de transport in comun sau sa hartuiasca sexual eleve, studente sau colege de munca.

De asemenea, marsul transmite un mesaj autoritatilor care, in ciuda vocilor critice din ultima perioada, au datoria de a continua procesul de armonizare a legislatiei nationale pentru a cuprinde toate prevederile Conventiei de la Istanbul, ceea ce va asigura o protectie reala pentru victimele violentei. Subfinantarea serviciilor pentru victimele violentei domestice si sexuale, precum si lipsa adaposturilor din mai multe judete, sunt alte doua aspecte importante aduse in atentia publicului de organizatorii evenimentului.

Marsul se va derula pe traseul Piata Universitatii (Parcul Coltea) – Piata Victoriei, incepand cu ora 15.00.

Mai multe detalii, inclusiv apelul pentru implicare voluntara in organizarea marsului, gasiti pe pagina evenimentului https://www.facebook.com/events/333730700789812/

CUM TE POTI IMPLICA?
1. Da mai departe informatia despre Mars. Incurajeaza-i si pe altii sa ni se alature.
2. Vino la Mars pentru a transmite un mesaj de condamnare a tuturor formelor de violenta impotriva femeilor.
3. Adu pancarte cu mesaje impotriva violentei asupra femeilor.
4. Transmite un mesaj video, foto sau scris, prin care sa condamni violenta impotriva femeilor. Te rugam sa postezi mesajul cu hashtag #STOPVIF sau pe pagina event-ului.
5. Doneaza pentru a sprijini activitatile Retelei VIF: http://violentaimpotrivafemeilor.ro/fundraising/

Schimbarea incepe cu fiecare dintre noi!
Solidaritate cu supravietuitoarele violentei! Spunem fiecarei femei: NU ESTI SINGURA!

COVERV2 (1)