« Inapoi | Noutati

O noua campanie pentru sanatatea locuitorilor din Muntii Apuseni

Sub sloganul ”Sanatate pentru moti, sanatate pentru toti”, Asociatia Rotary Club “Floare de colt” Abrud Campeni si Directia de Sanatate Publica a Judetului Alba au lansat impreuna ”Caravana Sanatatii” prin care
LOCUITORII DIN MUNTII APUSENI VOR FI VACCINATI SI CONSULTATI GRATUIT DE MEDICI

  • Incepand cu 29 august 2018, timp de mai multe luni, locuitorii din Judetul Alba vor beneficia de vaccinare si consultatii medicale gratuite
  • Cabinetul medical mobil gestionat de Asociatia Rotary va duce sanatate in zonele greu accesibile din Muntii Apuseni

29 august 2018Asociatia Rotary Club “Floare de colt” Abrud Campeni si Directia de Sanatate Publica a Judetului Alba au demarat ”Caravana Sanatatii”, prin care isi propun imbunatatirea starii de sanatate a locuitorilor din Alba si cresterea acoperirii vaccinale pana la valorile recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Proiectul a debutat astazi, 29 august, in orasul Campeni, cu un workshop la care au participat reprezentanti ai Institutiei Prefectului, Consiliului Judetean, primariilor care au asistenta medicala comunitara, Spitalelor Orasenesc Campeni, de Boli Cronice Campeni, Orasenesc Abrud, APA CTTA Alba, Colegiului Medicilor, Asociatiei Medicilor de Familie Asclepios, ai OAMGMAMR, filiala Alba, dar si medici de familie. Eficientizarea implementarii Programelor Nationale de Sanatate, implicarea medicinii comunitare in actiunile de sanatate publica si importanta vaccinarii au fost cateva din temele importante abordate de vorbitori.
Worskshop-uri similare, urmate de campanii de vaccinare si de alte actiuni de prevenire a imbolnavirilor vor avea loc in urmatoarele luni in mai multe localitati din Muntii Apuseni, precum Alba Iulia, Blaj, Cugir, Sebes, Zlatna, Aiud, Ocna Mures.

Oamenii care locuiesc in Muntii Apuseni au nevoie, de servicii medicale de calitate si protectie impotriva imbolnavirilor, la fel ca oricare alt cetatean al acestei tari. Zonele sunt izolate, greu accesibile, atat pentru pacienti cat si pentru medicii de familie din zona, iar accesul este dificil de realizat cu mijloacele proprii. In acest context dorim sa venim in intampinarea nevoilor de servicii de sanatate pentru toti locuitorii zonei, de la bunici la nepoti, motiv pentru care serviciile noastre se vor adresa tuturor categoriilor de varsta. Dorim sa avem alaturi de noi toti medicii de familie care deservesc zona Muntilor Apuseni, si nu numai, medici specialisti, voluntari, asistenta medicala comunitara si scolara, si desigur unitatile administrativ-teritoriale de la nivelul judetului, care cunosc cel mai bine nevoile de servicii de sanatate ale populatiei. Ne bucuram ca avem alaturi de noi parteneri cu o vasta experienta si cu resursele necesare pentru a duce sanatate oamenilor din comunitatea noastra”, a declarat Daniela Dreghici Popa, coordonator de proiect si director executiv adjunct la DSP Alba.

Asociatia Rotary Club “Floare de colt” Abrud Campeni va contribui la Caravana Sanatatii cu Cabinetul medical mobil*, care se va deplasa in teritoriu impreuna cu personalul medical asigurat prin reteaua de medicina de familie si asistenta medicala comunitara, in special in zone rurale cu acces deficitar la servicii medicale.
Rezultatul programului Sanatate prin prietenie initiat in 2012 de A&D Pharma, Fundatia Sensiblu si Asociatia Rotary Club “Floare de colt” Abrud Campeni, cu sprijinul Mercedes Benz, Cabinetul medical mobil acorda asistenta medicala gratuita persoanelor din comunitatile izolate din zona Apuseni, si mai nou Maramures. In primii cinci ani de la lansarea programului au fost efectuate peste 4500 de consultatii in peste 350 de sate si catune strabatute. Recent, cabinetul a revenit in judetul Alba din zona Viseul de Sus – Borsa unde, timp de 1 an, peste 1700 de persoane au beneficiat de consultatii gratuite.

In cei peste 6 ani de cand functioneaza cabinetul medical mobil, acesta si-a dovedit cu succes utilitatea. Ne incanta faptul ca autoritatile publice au inteles importanta proiectului nostru pentru oamenii din aceste zone si apreciem deschiderea lor. Impreuna putem avea grija de sanatatea locuitorilor judetului Alba! – a mentionat dl. Ionica Mocan, reprezentantul Asociatiei Rotary Club “Floare de colt” Abrud Campeni.

*Cabinetul medical mobil este un autovehicul dotat cu necesarul obligatoriu pentru asigurarea unui consult medical general si dispune de un ecograf, EKG, spirometru, audiometru, dermatoscop, glucometru, oftalmoscop, otoscop etc.