« Inapoi | Programul Casa Blu

Programul Casa Blu pentru femeile si copiii victime ale violentei domestice

Programul Casa Blu raspunde nevoilor cu care se confrunta femeile si copiii victime ale violentei domestice. Astfel, sunt avute in vedere atat problemele de natura sociala care sunt asociate cu fenomenul violentei domestice, cat si aspectele psihologice si juridice. Echipa de specialisti care lucreaza in programul Casa Blu sprijina femeile asistate sa inteleaga situatia abuziva, sa se adapteze la viata „din afara”, sa isi recastige respectul de sine si sa isi imbunatateasca relatia cu copiii si cu familia extinsa.

Programul Casa Blu ofera suport femeilor si copiilor victime ale violentei domestice prin intermediul a doua doua componente:

  • centrul de consiliere, cu adresa publica, la serviciile caruia apeleaza femeile si copiii atat direct, cat si prin intermediul altor organizatii non-guvernamentale cu programe similare;
  • centrul de recuperare (adapostul), cu adresa confidentiala, in care femeile si copiii se simt in siguranta si pot fi gazduiti pe o perioada cuprinsa intre 1 si 6 luni.

Centrul de consiliere

In cadrul centrului de consiliere se ofera asistenta specializata persoanelor nerezidente in adapost, constand in servicii gratuite de consiliere sociala, juridica si psihoterapie; activitatea centrului de consiliere permite si evaluarea persoanelor care solicita gazduirea in centrul de recuperare.

Centrul de recuperare

Centrul de recuperare functioneaza intr-un spatiu apartinand Fundatiei Sensiblu, avand adresa confidentiala si paza, pentru a oferi o protectie mai mare persoanelor asistate.

In cadrul centrului de recuperare este incurajata autogospodarirea, imbunatatirea relatiei cu proprii copii, autonomizarea femeii si recapatarea demnitatii. Se ofera un spatiu securizant, ferit de violenta, in care femeia si copiii isi pot recapata echilibrul si increderea in sine si in viitor. Femeia, impreuna cu copiii, poate beneficia de adapost pentru o perioada cuprinsa intre o luna si sase luni, in functie de specificul fiecarui caz. In toata aceasta perioada, persoana asistata colaboreaza cu specialistii Casa Blu pentru a gasi cele mai bune solutii la problemele cu care se confrunta si pentru a atenua efectele abuzului. Astfel, este sprijinita, prin serviciile centrului de consiliere, sa isi gaseasca un loc de munca, sa gaseasca o locuinta cu chirie, sa solutioneze probleme legate de medicul de familie, scoala/cresa/gradinita copiilor, obtinerea actelor de identitate, procesele penale si de divort, obtinerea unui ordin de protectie etc.

La finalul sederii in adapost, persoana asistata trebuie sa fie apta sa duca o viata independenta de agresor, sa dobandeasca noi abilitati de a face fata unor situatii cu potential violent si sa depaseasca statutul de victima, devenind un supravietuitor.

Pentru a beneficia de serviciile de adapost, este necesar ca femeile si copiii sa indeplineasca anumite criterii de eligibilitate:

  • sa se fi confruntat in viata de familie cu o situatie de abuz din partea unui membru al familiei;
  • sa se fi confruntat cu mai multe formele de abuz si cu o gravitate deosebita a actelor de violenta;
  • sa aiba venituri mici, la nivelul salariului minim pe economie;
  • sa aiba domiciliul in Bucuresti si Ilfov;
  • sa nu aiba boli contagioase, care pot reprezenta un pericol pentru colectivitate;
  • sa isi doreasca schimbarea situatiei de abuz si a vietii personale si sa coopereze cu specialistii in acest sens.

Vezi ultimul raport anual al Fundatiei Sensiblu

Vezi Harta Serviciilor pentru Victimele Violentei Domestice