« Inapoi | Programe in parteneriat

Abuzul emotional asupra adolescentilor in familie

Proiectul “Abuzul emotional asupra adolescentilor in familie” a fost implementat in 8 orase din tara si a constat in derularea a 32 de workshop-uri interactive cu 1 400 de adolescenti ai claselor a X-a si a XI-a din licee cu profiluri diverse.

 

Logo_DV_5ani_v1

Fundaţia Sensiblu, partener al AvonCosmetics Romania in cadrul Campaniei Respectului, a primit o donatie de 60.000 de dolari de la Fundaţia Avon pentru Femei pentru derularea unui program de constientizare a abuzului emotional in randul adolescentilor.

Grantul primit a fost unul dintre cele zece oferite organizatiilor din toata lumea care lupta impotriva violentei domestice.

Concret, prin proiect, ne-am propus ca la final adolescentii:

  • sa poata recunoaste situatiile de abuz si a tipologiei acestora din propriile familii;
  • sa identifice corect actorii situatiilor de violenta;
  • sa fie mai informati cu privire la resursele disponibile in comunitati pentru cei abuzati.

Necesitatea unui astfel de proiect a fost identificata in urma unui program derulat de fundatie prin care peste 300 de specialisti din tara au beneficiat de cursuri de formare pentru recunoasterea abuzului si interventia in cazurile de violenta domestica. In urma acestor traininguri, la care au participat cadre didactice si consilieri scolari, s-a conturat ideea unor workshopuri specifice pentru adolescenti pe tema abuzului in familie, in special a abuzului emotional.

In workshopuri s-au folosit metode specifice invatarii adultilor, invatarea din experienta, ceea ce, potrivit feed-back-urilor primite ulterior, au usurat cunoasterea si au facilitat atat relationarea unii cu ceilalti cat si cu formatorul. Participantii au experimentat jocul de rol, pentru a intelege efectele abuzului emotional asupra individului, si lucrul in echipe in vederea construirii definitiei violentei domestice. Expunerea si dezbaterea au fost doua din metodele utilizate pentru prezentarea conceptului.
Tuturor participantilor le-a fost pusa la dispozitie o brosura cu informatii specifice despre violenta in familie, prezentate la un nivel accesibil adolescentilor si intr-o grafica atragatoare pentru varsta lor. Brosura s-a dorit a fi si un instrument util de identificare a unor potentiale relatii abuzive intre adolescenti.

In urma derularii sesiunilor si a interactiunilor cu adolescentii s-au reliefat puternic cateva concluzii:

  • Tinerii au putine informatii despre abuzul emotional si recunosc ca si abuz numai violenta fizica;
  • Predominant, au experimentat in familiile de origine si ulterior si in mediul scolar minimizarea, etichetarea, asteptarile abuzive, blamarea si santajul emotional;
  • S-a conturat un nou tip de violenta emotionala, specific grupurilor de adolescenti, care ar necesita suport specializat: abuzul cibernetic;
  • Fara cunoasterea practica a alternativelor de relationare adecvata, exista un risc semnificativ ca acesti adolescenti sa replice comportamentul abuziv.

Efectele concrete ale proiectului si schimbarea atitudinala sunt vizibile pe termen lung. E nevoie de timp si de interiorizarea conceptelor pentru a masura in mod clar efectul workshopurilor.

Dar au putut fi identificate anumite efecte imediate.
In primul rand, in urma implementarii proiectului, s-au confirmat ipotezele de la care am plecat Brosura "Abuzul emotional asupra adolescentilor in familie"initial.
In al doilea rand, am identificat un nou tip de violenta specific adolescentilor, pentru care au nevoie de suport specializat, si anume violenta cibernetica.
De asemenea, lucrand cu metode didactice diferite, specifice invatarii adultilor, s-a constatat o mai receptivitate in asimilarea informatiilor. Elevii si-au exprimat dorinta de preluare a acestor metode pentru intreaga curricula scolara.
Chestionarele de evaluare finala au confirmat intelegerea conceptelor prezentate si un mai mare grad de informare pe tema violentei in familie.
Am identificat, tot in urma aplicarii chestionarelor de evaluare, ca exista interes pentru aprofundarea acestei teme, precum si pentru abordarea unora noi, cum ar fi consumul de alcool si de droguri, orientare profesionala si scolara, educatie sexuala, dezvoltare personala, alte tipuri de violenta.

Descarca Brosura proiect