« Inapoi | Programe in parteneriat

Campanie de advocacy pentru implementarea ordinului de protectie

Fundatia Sensiblu s-a alaturat initiativei Asociatiei Transcena, impreuna cu alte opt organizatii non-guvernamentale cu programe similare, intr-un proiect care a avut ca scop dezvoltarea unei campanii de advocacy concentrata pe institutiile relevante aplicarii Legii 212/2003 republicata, pentru a grabi implementarea Strategiei Nationale in domeniul prevenirii si combaterii violentei in familie si a Planului de Actiune propus in strategie, in mod special a ordinului de protectie.

Campania de advocacy pentru implementarea urgenta a ordinului de protectie a aparut ca o necesitate in contextul modificarii legislatiei privind prevenirea si combaterea violentei in familie – Legea 217/2003, ca efect al unui indelungat proces de advocacy sustinut de catre societatea civila timp de 7 ani.

Principalele schimbari au fost urmatoarele:

• Introducerea ordinului de protectie

• Abrogarea caracterului obligatoriu referitor la procesul de mediere

La inceputul lunii decembrie 2012, guvernul a aprobat Strategia Nationala in domeniul Prevenirii si Combaterii Violentei in Familie si Planul de Actiune propus de Departamentul de Protectie a Copilului in iunie 2012.

In cadrul acestui proiect, organizatii partenere si-au propus urmatoarele actiuni:

• Campanie de informare asupra Ordinului de Protectie, adresata publicului in general si femeilor aflate in situatii de risc in particular.

• Monitorizarea emiterii ordinelor de protectie de catre judecatori si activitatea politiei bazata pe prevederile legii: cate ordine de protectie au fost emise, unde, cand, daca au fost aplicate si cum au fost aplicate, ca ofiterii de politie de pe teren sa fie informati in legatura cu aplicarea ordinului de protectie. Situatia implementarii ordinului de protectie este prioritara pentru organizatiile non-guvernamentalw, deoarece reprezinta modificarea din lege cea mai relevanta pentru siguranta victimei, dar si primul pas in procesul de crestere a nivelului de incredere al femeii pentru spune NU abuzului domestic.

• Monitorizarea serviciilor oferite victimelor violentei in familie. in conformitate cu legea, in prezent exista 5 tipuri de astfel de centre: 4 tipuri pentru victime si 1 tip destinat agresorului: adapost, centru pentru recuperare si consiliere a victimelor, centru de zi pentru consilierea agresorului, centru pentru prevenirea si combaterea violentei in familie, centru de informare si constientizare a populatiei. Descarca Studiul National privind serviciile sociale violenta in familie 2013

• Crearea unei retele a ONG-urilor cu experienta in domeniu si/sau care sunt interesate sa participe.

Harta Studiu TSK

Un rezultat relevant al acestui proiect este Studiul National cu privire la implementarea ordinului de protectie. In urma cercetarii a rezultat ca in perioada mai 2012 – ianuarie 2013 instantele din toata tara au emis 406 ordine de protectie pentru femeile victime ale violentei in familie, inregistrandu-se in total 1009 cereri de ordine de protectie, dintre care 953 de cereri depuse de femei si 59 de cereri depuse de barbati. Din totalul numarului de dosare, doar 23%, respectiv 236 de dosare au fost judecate in Camera de consiliu, asa cum prevede legea.

Descarca Studiul National cu privire la implementarea ordinului de protectie 2013

Proiectul a avut o durata de 12 luni si a fost finantat de Open Society Foundation.

Initiator: Asociatia Transcena

Organizatii partenere:

Fundatia SENSIBLU

Grupul Roman pentru Apararea Drepturilor Omului

Centrul Parteneriat pentru Egalitate

ARTEMIS CLUJ (Asociatia Femeilor Impotriva Violentei)

Asociatia pentru Libertate si Egalitate de Gen, A.L.E.G.

Centrul FILIA

Asociatia FRONT