« Inapoi | Programe in parteneriat

Ordinul de protectie – advocacy si asistenta juridica

Proiectul continua initiativa din anul 2013 si se concentreaza pe analiza implementarii ordinului de protectie pentru victimele violentei in familie.

Proiectul ”Ordinul de protectie – campanie de advocacy si asistenta juridica” este  coordonat de Asociatia Transcena si finantat de Open Society Foundation, avand ca parteneri Fundatia Sensiblu, Grupul Roman pentru Apararea Drepturilor Omului, Asociatia FRONT, Centrul Filia, Asociatia Anais, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, AFIV -Artemis Cluj, Asociatia ALEG, Institutul Est European De Sanatate a Reproducerii si Asociatia E-ROMNJA.

In urma procesului de monitorizare a implementarii ordinului de protectie derulat in anul 2013 intr-un proiect similar, a rezultat ca, la un an de la adoptarea acestui instrument, eficienta lui in a proteja vietile victimelor violentei in familie este puternic erodata de lipsa unor proceduri clare la nivelul politiei, de modul diferit in care instantele abordeaza ordinul de protectie si de absenta sanctiunilor in cazul incalcarii lui.

Aceste aspecte, coroborate cu durata medie de emitere a unui ordin de protectie de 33 de zile, au condus la concluzia ca siguranta victimelor, in special a victimelor femei, nu este o prioritate pentru institutiile statului, chiar daca legea le da instrumente de a interveni la un anumit nivel.

Noul proiect are in vedere promovarea drepturilor femeilor prin oferirea de asistenta juridica strategica, asigurarea securitatii si integritatii fizice a femeilor victime ale violentei in familie prin campanii de advocacy si reducerea timpului de emitere a ordinelor de protectie, precum si modificarea criteriilor pentru declansarea actiunii juridice de catre procuror fara plangerea prealabila a victimei.