« Inapoi | Noutati

Transferul scolar al copiilor in cazurile de violenta domestica

De multe ori, in cazurile de violenta domestica, copiii sunt la mijloc intre cei doi parinti. Abuzand de dreptul lor de a-si vedea copiii, unii tati fac presiuni asupra acestora pentru a-i determina sa ramana cu ei, ii „cumpara”, ii folosesc pentru a transmite amenintari mamei, continua sa isi abuzeze emotional partenera, nerespectand orarul din programul de vizita. Analizand cazurile care au solicitat serviciile de consiliere ale centrului Casa Blu, am identificat si alte tipuri de comportamente ale tatilor violenti in raport cu propriii copii: refuzul de a-si da acordul pentru a pleca in vacanta peste granita cu mama, pentru a urma tratamente medicale sau pentru a fi transferati la o alta scoala. Astfel de situatii creeaza tensiuni suplimentare intre parinti si nu raman fara efecte asupra copiilor.

In situatia speciala a transferului de la o scoala la alta, conducerea institutiei de invatamant solicita mamei si acordul tatalui, ceea ce uneori poate fi dificil de obtinut, si chiar neindicat, mai ales cand copiii se tem de acesta, cand exista un ordin de protectie sau cand tatal se afla intr-o lupta de putere cu mama si foloseste o astfel de circumstanta pentru a-si manifesta forta.


Conform art. 36, alin. 1 din Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, „ambii părinți sunt responsabili pentru creșterea copiilor lor” care, chiar daca nu locuiesc impreuna, se consulta si isi exprima acordul cu privire la scoala, tratamente medicale, resedinta, administrarea bunurilor etc (alin. 3, L272/2004). In acelasi timp, alin. 4 al aceleiasi legi ne ofera o solutie pentru „situatia in care, din orice motiv, un părinte nu își exprimă voința pentru luarea deciziilor prevăzute la alin. (3), acestea se iau de către părintele cu care copilul locuiește, cu excepția situației în care acest lucru contravine interesului superior al copilului.”

Asadar, daca un copil are domiciliul stabilit la mama, iar tatal refuza in mod constant sa coopereze in luarea deciziilor care sunt in interesul copilului, mama poate lua aceste hotarari singura.

In situatiile de violenta domestica, stabilirea domiciliului la mama se poate solicita direct prin cererea de ordin de protectie. De asemenea, sunt disponibile si celelalte cai – ordonanta presedintiala sau divortul, in cadrul caruia se solicita si stabilirea domiciliului copiilor.
De ajutor, mai ales in cazul transferului de la o scoala la alta, este si Legea 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei domestice, in forma amendata in iulie 2018, in care este atribuita Ministerului Educației Naționale responsabilitatea de a stabili „procedura aplicabilă de către inspectoratele școlare județene în vederea transferării urgente, cu caracter temporar, a copiilor victime sau martori ai violenței domestice la unitatea școlară recomandată de către instituțiile care oferă servicii sociale pentru prevenirea și combaterea violenței domestice.”

In termen de 90 de zile de la publicare, Legea 217/2003 in forma noua va intra in vigoare, in acest timp autoritatile centrale avand obligatia de a elabora normele de aplicare si procedurile mentionate in text.