« Inapoi | Noutati

Ziua Internationala a Femeii Vaduve, marcata pentru prima data in Romania

• Persoanele vaduve reprezinta aproximativ 10% din populatia Romaniei
• In anul 2015, erau aproximativ 1,5 milioane femei vaduve in Romania
• 14% dintre femeile vaduve au in ingrijire o alta persoana – adult sau copil

Bucuresti, 23 iunie 2019 – La initiativa Asociatiei Exista Viata dupa Doliu si a Fundatiei Sensiblu, pe data de 23 iunie, recunoscuta la nivel international ca Ziua Internationala a Femeii Vaduve, va fi organizata prima conferinta dedicata familiilor monoparentale alcatuite din parinti care isi cresc singuri copiii dupa pierderea partenerului de viata.
Conferinta “Planuri de viitor – inspirate de un dor” va aduce laolalta atat familii monoparentale din Bucuresti si orasele apropiate, precum si persoane publice, reprezentanti ai companiilor, dar si persoane generoase care doresc sa schimbe in bine vietile acestor familii.

In Romania, in anul 2015, erau estimate aproximativ 1,5 milioane femei vaduve, reprezentand peste 15% din totalul populatiei de sex feminin. Dincolo de pierderea partenerului, considerata cel mai stresant eveniment din viata unui om, dificultatile materiale si sociale cu care se confrunta femeile vaduve sunt factori care le vulnerabilizeaza si mai mult. Puternic corelate cu inegalitatea de gen, multe dintre femei au venituri inconstante sau insuficiente pentru intretinerea lor si a copiilor, nu au o locuinta pe numele lor si o parte se simt izolate, mai ales daca in urma casatoriei s-au mutat intr-un oras unde nu au o retea de sprijin formata din rude sau prieteni de incredere.

”Pentru prevenirea doliului complicat si a depresiei, dar si pentru o mai buna calitate a vietii, persoanele care si-au pierdut partenerul de viata au nevoie de servicii de sprijin psihologic, material, social. In Romania, sunt aproximativ 135.000 de familii monoparentale in care un parinte isi creste singur copiii minori. In acest context, consideram necesar ca si in tara noastra sa se atraga atentia asupra calitatii vietii familiilor monoparentale, in special a femeilor si copiilor. Ne dorim ca 23 iunie sa fie o zi in care discutam la nivel national despre stigmatizarea sociala si vulnerabilitatea economica a acestor familii”, a declarat Mihaela Ioanitoaia, Coordonator de Proiect ”Planuri de viitor” al Asociatiei Exista Viata dupa Doliu.

Conferinta va crea un cadru potrivit socializarii, cunoasterii reciproce si identificarii de solutii la problemele cu care se confrunta un parinte vaduv in Romania, precum si la prejudecatile existente la nivelul societatii romanesti si drepturile nerespectate.
In cadrul evenimentului, participantii vor invata de la speakerii invitati – persoane cunoscute din sfera artistica, sociala si influenceri care au experimentat o pierdere a unei persoane semnificative – cum sa gestioneze perioada ce urmeaza pierderii, cum recunoasca depresia, cand e momentul potrivit pentru a apela la un specialist, care sunt nevoile copiilor in functie de varsta si drepturile familiilor afectate de o pierdere majora.

”Pierderea unui parinte este considerat unul dintre cele mai dificile momente din viata unui copil si ei nu ar trebui sa treaca singuri prin perioada de adaptare. Dupa pierderea tatalui, copiii se pot simti descurajati sa isi mai urmeze dorintele, visurile si pasiunile, in special ca urmare a injumatatirii veniturilor din casa. Ne bucura sa avem alaturi de noi oameni si companii dornice sa transforme in realitate visele copiilor cu talente si pasiuni puse acum pe „hold”, si sa dea astfel un sens nou dorului de parinti.”, a spus Cristina Horia, Director Executiv al Fundatiei Sensiblu.

Cele doua organizatii nu se afla la prima colaborare. Asociatia Exista Viata dupa Doliu si Fundatia Sensiblu au dezvoltat un parteneriat de la inceputul acestui an, prin care persoanele asociatiei care au pierdut pe cineva drag pot beneficia de psihoterapie gratuita cu un specialist al fundatiei.
Evenimentul este realizat cu sprijinul:

Evenimentul este realizat cu sprijinul: World Trade Center BucureștiImprotecaFlori de LuxDaune DirectPhoto to RememberFlorărie de HârtieLa FântânaLa PetiteDulciuri MinunateTEDIMama PanVeganzza, Elena Lasconi, Ioana DumitracheAtelierele ILBAHNina Gal StudioEnergizerHigh-Tech Systems and SoftwarePensiunea “Casa Cartianu”English Kids AcademyArt & Hobby StudioFotografii cu DichisBrățara Succesului, Alina HarabagiuFit EatingPigna RomâniaDouglas RomâniaYummy MummyAveneOxyanceL’Occitane en ProvenceApivitaL’ErbolarioKloraneEditura VellantEditura NiculescuEditura DharanaTeatrul de Artă Bucureștirevista “Femeia”

banner sponsori