Programul Sanatate prin prietenie s-a nascut in anul 2012 din parteneriatul intre Fundatia Sensiblu, A&D Pharma – Dr. Max Group si Asociatia Club Rotary “Floare De Colt” Abrud-Campeni, ca raspuns la o problema cu care se confrunta multe zone izolate din Romania, si anume lipsa serviciilor medicale primare.
Fundatia Sensiblu, alaturi de partenerii sai, a dorit sa ofere din nou speranta satului romanesc: speranta la o viata sanatoasa. Iar un cabinet medical mobil a fost cel mai bun vehicul pentru a o transporta in zona Muntilor Apuseni, care se confrunta cu numeroase provocari:
- Populatie imbatranita cu resurse financiare insuficiente pentru efectuarea unui control medical periodic
- Comunitati dispuse la distante mari si foarte mari fata de centrele administrative ale localitatilor
- Desfiintarea unitatilor medicale din zona si transformarea lor in camine de batrani
- Personal medical insuficient
- Cultura medicala deficitara in satul romanesc sau redusa la leacuri babesti
- Infrastructura rutiera precara, limitand accesul la actul medical
- Infrastructura feroviara inexistenta
Cabinetul mobil este echipat cu ecograf Doppler color cu sonda de linie pentru circulatie periferica, sonda endocavitara, sonda abdominala si cardiologica, otoscop, electrocardiograf, spirometru, dermatoscop, termometru, trusa prim ajutor, tensiometru, oftalmoscop, otoscop, laptop, imprimanta, generator care asigura autonomia pana la 12 ore.
Consultatiile sunt oferite de medici voluntari, atrasi in program de Asociatia Club Rotary “Floare De Colt” Abrud-Campeni, care asigura si implementarea pe plan local a programului. De-a lungul anilor, s-au adaugat si alte cluburi Rotary din zona, consultatiile medicale fiind extinse din Alba pana in Satu Mare.
In program a fost integrat si unul dintre spitalele din zona, Spitalul Orasenesc Dr. Alexandru Borza Abrud, partenerii punand impreuna resurse pentru modernizarea sectiei de chirurgie si a laboratorului.
De la inceputul programului, au fost realizate peste 7.500 de consultatii.