« Inapoi | Noutati

Fundația Sensiblu a lansat platforma www.love-messages.ro ca parte din campania de conștientizare a violenței online

 • In cadrul platformei, persoanele  care sunt sau au fost victime ale violentei in mediul online sunt incurajate sa faca primul pas spre vindecare, prin impartasirea povestilor si experientelor, sub protectia anonimitatii si sa ceara consiliere specializata.
 • Romania nu are statistici despre violenta online. Un astfel de proiect vine sa colecteze informatii despre dimensiunea si impactul fenomenului asupra victimelor, pentru a creste gradul de constientizare si pentru a oferi sustinere autoritatilor competente.
 • Proiectul www.love-messages.ro este finantat de Ambasada Regatului Tarilor de Jos in Romania.

Fundatia Sensiblu, cu sprijinul Ambasadei Regatului Tarilor de Jos in Romania, a lansat platforma www.love-messages.ro, unde persoanele care sunt sau au fost victime ale violentei online isi pot expune povestile si experientele sub protectia anonimatului si pot solicita consiliere specialistilor fundatiei.

KV_-05Obiectivul principal al platformei www.love-messages.ro este de a creste gradul de constientizare cu privire la violenta online, un fenomen care afecteaza profund viata victimelor la toate nivelurile: emotional, fizic, psihologic, sexual, profesional, precum si drepturile, siguranta, reputatia, bunastarea si libertatea de miscare. Astfel, platforma se transforma intr-un spatiu sigur, unde victimele beneficiaza de protectie si suport specializat.

Prin colectarea experientelor anonime, platforma contribuie la intelegerea dimensiunii fenomenului si a impactului asupra victimelor,  avand potentialul de a deveni o resursa importanta atat pentru persoanele afectate, cat si pentru specialistii din serviciile sociale si autoritatile responsabile de gestionare a fenomenului.

Mediul online, facilitator al violentei sexuale si de gen

In ultimii ani, este tot mai intensa preocuparea fata de modul in care internetul a devenit un spatiu in care se manifesta diverse forme de agresiune, in mod special asupra femeilor si fetelor. La nivel global, acestea sunt de 27 de ori mai susceptibile de a fi hartuite online, prin comparatie cu tinerii si adultii de sex masculin. Astfel, spatiul virtual devine nesigur pentru femei si fete, ceea ce le impacteaza in mod direct dreptul la libera exprimare, la viata intima, la siguranta, la libertatea de miscare, la sanatate si participare la viata publica.

La nivel global, datele statistice[1] inregistrate despre acest fenomen arata rolul ingrijorator pe care tehnologia si mediul online il au in exploatarea femeilor si fetelor in scopuri de trafic, turism sexual si pornografie infantila, si expunerea acestora la hartuire, urmarire online, publicarea pe platforme a informatiilor personale, distribuirea fara consimtamant a imaginilor sau filmelor cu continut intim etc.

 • 52% dintre femeile si fetele tinere au suferit agresiuni online, inclusiv amenintari, mesaje, hartuire sexuala si partajarea de imagini private fara consimtamant. Aceste fapte le-au afectat bunastarea emotionala si fizica.
 • 87% dintre femei considera ca problema se inrautateste;
 • 30% au spus ca principala lor preocupare o reprezinta publicarea sau schimbul de imagini si videoclipuri intime sau mesaje private fara acordul lor;
 • 68% din agresiunile online experimentate au avut loc pe platformele de socializare.

Fetele si femeile intre 18 si 24 de ani sunt cele mai vulnerabile in fata urmaririlor si hartuirii sexuale in mediul online. In Uniunea Europeana, aproximativ 9 milioane de fete au experimentat o forma de violenta in mediul online de la varsta de 15 ani[2].

„Chiar daca agresiunile se petrec in mediul virtual, urmarile lor sunt in viata offline si asupra unei persoane cat se poate de reale. Abordarea superficiala a fenomenului si a impactului asupra victimelor se reflecta in modul in care acestea sunt crezute si sustinute de cei din jur, de serviciile sociale si in gestionarea problemei de catre autoritati. Plaforma www.love-messages.ro vine in intampinarea nevoilor persoanelor afectate de violenta online, oferindu-le acces la informatii si metode prin care se pot proteja, la o comunitate in care se pot simti in siguranta si la servicii specializate. Prin experientele impartasite pe platforma, ne dorim sa ajutam in constientizarea pericolelor din mediul online si sa contribuim astfel la reducerea vulnerabilitatii in fata agresorilor.”   - Cristina Horia, Presedinta a Fundatiei Sensiblu

Tipuri de violenta in mediul online

Violenta cibernetica cuprinde orice fapte de hartuire online, mesaje online instigatoare la ura bazata pe gen, urmarire online, amenintari online, publicarea non-consensuala de informatii si continut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicatiilor si datelor private si orice alta forma de utilizare abuziva a tehnologiei informatiei si a comunicatiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente sau altor dispozitive similare care folosesc telecomunicatiile sau se pot conecta la internet si pot transmite si utiliza platformele sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de rusine, umili, speria, ameninta, reduce la tacere victima. (Legea 217/2003 privind prevenirea si combaterea violentei domestice)

KV_-07Unele forme au un impact deosebit de grav asupra vietii, sigurantei, sanatatii fizice si emotionale, bunastarii si imaginii persoanelor afectate:

 • Exploatarea cibernetica, fotografia non-consensuala sau „revenge porn” se refera la diseminarea in mediul online a imaginilor sau filmelor cu continut sexual fara consimtamantul persoanei din imagini, in scop de razbunare, umilire, santaj.
 • Body-shaming este o forma de bullying care se manifesta atat in mediul offline, cat si online, manifestata prin criticarea si judecarea aspectului unei persoane – forma corpului, dimensiunea – prin raportare la standardele de dezirabilitate impuse de societate, mass-media, social media, si care poate produce traume emotionale severe, in special la adolescente/ti si tinere/i.
 • Stalking (urmarirea/persecutarea) reprezinta o forma agravata de hartuire, repetata, cu o intensitate si o frecventa mai mari, de tipul unei obsesii, fixatii. In mediul online presupune monitorizarea utilizarii de catre cineva a internetului, a platformelor sociale, a e-mailului sau a altor forme de comunicare electronica, utilizand aplicatii de urmarire/spionare (spyware), acces la profilul victimei si urmarirea ei prin intermediul prietenilor/cunoscutilor/cercului apropiat. In viata reala, implica aparitia neanuntata in locurile frecventate de persoana vizata, patrunderea ilegala in casa ei, amenintarea cu uciderea animalului de companie sau a unei persoane apropiate.
 • Grooming & predation este o tactica folosita de pradatorii sexuali pentru a stabili o conexiune emotionala cu un copil, de a construi o relatie de incredere cu acesta, cu scopul de a-l agresa sau exploata sexual, in mediul online sau in viata reala. Cel mai frecvent, agresorii isi targeteaza victimele pe platformele si retelele de socializare populare printre copii – Facebook, Instagram, sau prin abordarea in chatul jocurilor video in retea, folosind profiluri false ale unor copii/adolescenti de varsta apropiata. Pradatorii le pot cere copiilor sa se filmeze sau fotografieze in ipostaze intime sau in timp ce fac lucruri absolut nevinovate, de exemplu danseaza, pe care ulterior le prelucreaza pentru a le da tenta sexuala. Exploateaza frica copiilor si ii santajeaza, cerandu-le sa se expuna din ce in ce mai mult sau sa se intalneasca in viata reala.

Proiectul „Love Messages” este sutinut de Ambasada Tarilor de Jos in Romania, din fondurile Drepturilor Omului (Human Rights Fund). Acest proiect a fost selectat ca urmare a apelului de proiecte realizat in 2021 de catre Ambasada Tarilor de Jos in Romania.


[1] The online crisis facing women and girls threatens global progress on gender equality – World Wide Web Foundation

[2] Final report of the Broadband Commission Working Group on Gender, September 2015