« Inapoi | Noutati

Poarta panglica alba si spune STOP violentei impotriva femeilor!

25 Noiembrie, Ziua Internationala pentru Eliminarea Violentei impotriva Femeilor

ribbon avatarIn medie, la nivel global, 30% din femeile aflate intr-o relatie de cuplu au raportat ca au fost agresate fizic sau sexual de catre partenerul lor. 

In anul 1999, Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite desemnat 25 Noiembrie ca Ziua Internationala pentru Eliminarea Violentei impotriva Femeilor si a invitat guvernele, organizatiile internationale si non-guvernamentale sa organizeze in acea zi activitati menite sa sensibilizeze opinia publica.

Violenta impotriva femeilor se manifesta in multe forme – fizica, sexuala, emotionala, economica – si le afecteaza de la nastere pana la batranete.

Potrivit Bancii Mondiale, femeile cu varsta intre 15 si 44 de ani sunt expuse unui risc mai mare de a fi agresate de partener sau violate decat de a se imbolnavi de cancer sau malarie.

Costurile violentei impotriva femeilor sunt extrem de ridicate pentru o societate. Acestea includ costurile directe ale serviciilor pentru a trata si sprijini femeile abuzate si copiii lor si pentru a aduce agresorii in fata justitiei. Costurile indirecte includ pierderea locului de munca si diminuarea productivitatii.

Actele de violenta impotriva femeilor sunt comise atat in mediul familial, cat si in afara acestuia – pe strada, la locul de munca, la scoala – unele forme de violenta depasind granitele nationale, cum ar fi traficul in vederea prostitutiei.

In ultimii patru ani, in familiile din Romania au avut loc peste 16.000 de acte de violenta. Numarul acesta reprezinta doar plangerile la politie pentru infractiunea de lovire; in realitate, estimeaza activistii, doar 25% din incidente sunt reclamate. (http://violenta.decatorevista.ro/ )

Violenta in familie impacteaza cel mai mult femeile deoarece agresiunile vin din partea unei persoane apropiate – in cele mai multe cazuri partenerul – cu care a stabilit relatii bazate pe incredere si afectiune.

Violenta in familie reprezinta orice actiune fizica sau verbala savarsita cu intentie de catre un membru de familie impotriva altui membru al aceleiasi familii, care provoaca o suferinta fizica, psihica, sexuala sau un prejudiciu material (Legea nr 217 din 2003 privind prevenirea si combaterea violentei In familie).

Actul de agresiune al unui membru de familie impotriva altui membru al aceleiasi familii este un act INTENTIONAT.  Faptul ca agresorul este o persoana cu o boala psihica, care in virtutea acestei boli actioneaza agresiv, nu este decat o scuza, care justifica intr-un mod eronat, inca o data, agresiunea. Agresorul este in totalitate constient de comportamentele sale. Toate comportamentele manifestate au un singur scop – CONTROLUL.

In orice act de agresiune in familie sunt cel putin 2 actori implicati: AGRESORUL si VICTIMA. In conditiile in care intre cei 2 exista o relatie dezechilibrata, in care unul detine puterea, controlul, iar celalalt se afla in pozitie de supunere, cu certitudine este vorba de o relatie abuziva.

O femeie aflata intr-o relatie abuziva nu este lipsita de solutii. Cel mai important e sa constientizeze anormalitatea situatiei in care se afla, riscurile pentru viata sa si a copiilor sai si sa fie dispusa sa iasa din aceasta relatie.

Legislatia din Romania da posibilitatea femeii agresate de a depune o cerere pentru un ordin de protectie care poate obliga agresorul la parasirea locuintei, interzicerea contactelor cu partenera si copiii, precum si pastrarea unei distantei obligatorii fata de acestia.

La nivelul comunitatii, femeia poate apela la serviciile de consiliere si gazduire disponibile la nivel national. Informatii despre acestea sunt disponibile pe Harta Serviciilor pentru Victimele Violentei in Familie

De multe ori, sprijinul pe care il acordam unei femei agresate poate face diferenta intre viata si moarte. Toleranta noastra si necondamnarea acestor acte de agresiune nu fac altceva decat sa le incurajeze. Ori de cate ori sunteti martorii unei agresiuni, anuntati politia! Violenta asupra femeilor este o problema care ne priveste pe toti si depinde de fiecare dintre noi sa o oprim!

Va invitam ca incepand cu data de 25 Noiembrie si pana in 10 Decembrie, in perioada celor 16 Zile de Activism impotriva Violentei asupra Femeilor, sa purtati o panglica alba ca semn al condamnarii actelor de violenta asupra femeilor! Asteptam fotografiile voastre pe pagina de Facebook a Fundatiei Sensiblu 

ribbon mare original