« Inapoi | Noutati

Stop violenței de gen! Mesajul ONG-urilor cu ocazia Zilei internaționale pentru eliminarea violenței împotriva femeilor

Organizațiile neguvernamentale din Rețeaua VIF – Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor atrag din nou atenția că, pe fondul crizei sanitare și sociale cauzate de pandemia de COVID-19, numărul de cazuri de violență împotriva femeilor a crescut și, prin urmare, este nevoie de eforturi susținute și de măsuri mai ferme pentru prevenția și combaterea fenomenului.

În ultimii ani s-au înregistrat pași importanți în conștientizarea publică cu privire la fenomenul violenței împotriva femeilor, care din păcate rămâne unul extrem de răspândit în țara noastră. Odată cu adoptarea Convenției de la Istanbul – Convenția Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, ratificată de România în anul 2016, legislația națională a fost îmbunătățită, iar autoritățile județene și locale au început să ofere servicii de consiliere și suport în toate județele, iar în unele județe chiar și servicii de consiliere psihologică pentru agresori. A fost adoptat ordinul de protecție de urgență, care poate fi dat de poliție, până la emiterea unui ordin de protecție de către instanță.

Cu toate acestea mai rămân multe de făcut. Mentalitățile care persistă în multe unități de poliție, procuratură, instanțe de judecată, servicii sociale și alte servicii publice blochează accesul femeilor la protecția de care au nevoie. Situația este cu mult îngreunată în cazul femeilor de etnie romă, LBTQ, migrante, fără venituri, cu dizabilități fizice sau mentale, din mediul rural și orașe mici, precum și pentru alte categorii vulnerabile.

În unele cazuri intervenția autorităților are loc prea târziu. În ultimii 8 ani, un număr de 426 de femei și fete au fost ucise de un membru de familie, conform datelor IGPR. Alte mii de fete și femei au suferit traume fizice, psihice sau sexuale și numai o parte au făcut sesizări către autorități. Amintim că un număr semnificativ de acte de violență de gen rămân neraportate, din motive de rușine, frică, stigmatizare, dependență economică, lipsa sprijinului familial și neîncrederea în autorități.

Violența împotriva femeilor îmbracă multe forme, de la violență domestică la hărțuire sexuală, viol, inclusiv viol marital, avort forțat și sterilizare forțată, exploatare sexuală și trafic de persoane, căsătorie forțată, pornografie din răzbunare, urmărire (stalking) și altele. Prin urmare, intervențiile Statului pentru a preveni și sancționa actele de violență trebuie să adreseze toate aceste forme.

Comunicatul de presă integral